Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Det är kul med blindtest. Du kan bjuda in till fest och prova det då. Om du har en läskmaskin är det enkelt att göra egen Pommac. Pommac, Champis och tuttifrutti det smakar ju ganska lika.

hemläsk

Om du aldrig känt de äkta smakerna vet du kanske inte hur det ska smaka. Vissa bryr sig inte. Om man gillar smaken så är det väl bara att köra?

Pommac är en smak med svenska anor

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Smak och doft är enkela att känna igen. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Du kan lika gärna köpa läskkoncentrat och använda för att göra egen läsk. Fruktis och champis är samma sak hos allt-fraktfritt.se.Det är Aromhuset som är tillverkare.

Du kan göra Pommac och Champis hur du vill. Du väljer. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Du kan också styra mängden kolsyra.

Aromhuset producerar bäst smakessens. De har levererat i 30 år. Företag som AGA kan inte konkurrera då marginalerna är för låga.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De började sälja kvalitetskoncentrat i nivå med Aromhuset. När de fått en bra nivå på sin försäljning hade de i sötningsmedel istället.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller 80% mindre socker än sockersötat läskkoncentrat, som t. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Det smakar mycket

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Det blir mindre socker och mer smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Julmusten till trots.

Aromhusets koncentrat smakar ännu mer. De innehåller bara 20 % socker mot den vanliga läsken som säljs i butik. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

På så sätt slipper man de riktiga sockerbomberna. Frukten innehåller ju kostfibrer.

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Med den kan du tillverka Pommac. Det kan vara lite kul att göra dessa och så köra ett blindtest med några kompisar.

Sverige kan läsk. Vi har haft bryggerier med 30 smaker. Än idag är vi med i toppen. Trots att Pripps numera är uppköpt av danska Carlsberg.

Sockerdricka skapas av päron och citron. Du kanske känner till att Saturnus var tidigt ute? Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

De största konkurrenterna idag är Champis och Pommac. Båda är fruktchampagne. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. Om du vill handla koncentratet ska du leta efter namnet Fruktis.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Den finns överallt men Pripps var nog bäst. Bättre än alla andra.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Coca cola har gjort cola världskänt. Men Cuba Cola slog ut Coca Cola i blindtester.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Apoterarnes läsk kommer från tiden då all läsk såldes på apotek. Pripps har varit bäst.

Det är enkelt att göra egna blindtester hemma

Bjud in några kamrater som är nyfikna på läsk och smaker. Sätt på en lång mössa som går ned över ansiktet. Bjud sedan på drickat. Berätta vilka varumärken det är.

Riktigt intressant blir det först när smakerna är komplexa och nära varandra. Häll upp tre glas så får alla smaka. Sen får de tala om vad de tyckte.

När testet är klart så visar du personen vad det var. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. alkoholfri champagne Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac eller Champis hur som. Det blir kul.