Loteria. Mexikans Bingo Del I utav II

Loteria är ett mexikansk dobbel, liknande Bingo, men med bilder på en kortlek istället för de vanliga numren på pingisbollar.

Just nu är det en stor Spelbonuspå detta ledande svenska bingobolag.

Var bild innehar ett beteckning och ett tilldelat nummer.

Var lirare har minst en tabla, en tavla med ett slumpmässigt bildat 4 x 4 rutnät av bilder med deras motsvarande beteckning och nummer.
Var spelande kunder väljer vilken tabla de vill spela med, från en antal annorlunda tidigare kreerade tavlor.
Var och en presenterar ett andra selektion utav bilder.

Loteria är det spanska ordet för lotteri.

Kortleken består av en uppsättning utav 54 olika bilder, var och en på varsitt kort.

För att starta spelet, väljer den som ”ropar” slumpmässigt ett kort från leken och meddelar det till spelarna genom sitt beteckning, alltemellanåt med assistans utav en gåta alternativt en lustig beskriving istället för att läsa kortets namn.

Spelarna med en matchande logotyp på deras tavla markerar det med ett chip alternativt andra varianter av markörer (många mexikanska familjer använder traditionellt små stenar, korkar, en peng alternativt kaffebönor pinto som markörer).

Den första spelaren med fyra marker i en horisontell, vertikal eller diagonal rad, rutmönster, eller något annat tidigare bestämt mönster, eller om han lyckats fylla tavlan ropar “¡Loteria! ” (Lottery! ) alternativt “¡Buena! ” (Good! ) och är vinnaren.

Ursprunget till Loteria kan spåras långt tillbaka i historien.

Loteria Spelet har sitt ursprung i Italien i det 15th århundradet samt fördes till Nya Spanien (Mexiko) år 1769.
I begynnelsen var Loteria en hobby för överklassen, men slutligen blev det en hävd för hela folket.

De nuvarande bilderna på korten har blivit ikoniska i den mexikanska kulturen, typ att de har ett “kitsch” värde i USA samt vissa europeiska länder.

Om jag innehar turen att någonsin komma till Mexico (igen) så skall jag absolut köpa jag en kortlek till Loteria och ett mängd Tabla, eftersom det verkar roligare att spela detta spel än Bingo.

Denna korta introduktion är borjan på ett långt kommentar vari del II beskriver de 54 ingående korten i bingovarianten Loteria på en Googleöversatt svenska och originalspråket Spanska.